onsdag, mars 15, 2006

Bassister jeg liker

Kjell Rune la for en tid siden ut en liste over gitarister som har inspirert ham, og Kjell Runes kompis Ørjan har lagt ut en liste over sine favorittbassister. Jeg tenkte jeg skulle gjøre det samme. Here we go...Når jeg lager en sånn liste vil Adam Clayton alltid være øverst. Han er som mange vil vite bassist i det noe kjente bandet U2, og for meg er han selveste kongen. Jeg digger den enkle og effektive måten han spiller på. Han spiller alltid helt riktig. Mine favoritter er den utrolig enkle og vakre bassgangen på "With or without you", det kule riffet på "New Year's Day" og den effektive åttendelspumpingen på "Where the streets have no name".

John Taylor er en bra bassist. Han spiller i det engelske bandet Duran Duran, som var store på 80-tallet, og som nå i likhet med mange andre gamle storheter har gjort et vellykket comeback. Taylor spiller kult og funky. Han er teknisk meget dyktig og i tillegg kreativ. Sjekk ut den sykt catchy bassgangen på hiten "Rio" for å høre ham på hans beste.

James Jamerson er uten tvil en av historiens viktigste og mest innovative bassister. Likevel er det godt mulig at du ikke har hørt om ham. Men jeg er ikke i tvil om at du har hørt ham. Han spilte på alle hitene fra plateselskapet Motown på 60- og 70-tallet, og de var ikke få. Jackson 5, Supremes, Marvelettes, Smokey Robinson og Marvin Gaye er bare et utvalg av artistene Motown hadde i sin stall. Jemerson og resten av "The Funk Brothers" spilte med alle disse, uten noen gang å få æren for det. En av de få gangene de fikk navnet sitt oppført på platecoveret var når Marvin Gaye gav ut "What's going on" i 1971. Sjekk ut denne for å høre Jamerson på sitt beste, og hør ikke minst på "I want you back" med Jackson 5. Historiens kanskje beste bassgang, helt fenomenal. Jamerson drakk seg i hjel på begynnelsen av 80-tallet, fattig og glemt... I filmen "Standing in the shadows of Motown " får han endelig den æren han fortjener. Se den!

John McVie har heldigvis fått den æren han fortjener. Som bassist i det amerikanske bandet Fleetwood Mac har han vært med på å selge svært mange millioner plater. Bare "Rumours" har solgt over 20 millioner. McVie er kjent for enkelt og smakfullt spill, med en overlegent fin følelse og groove. Det stilige bassriffet på "The Chain" er et bra eksempel, mens "Dreams" er smoooth.

Min første basshelt var Mike Dirnt, bassist i det amerikanske punkpopbandet Green Day. Når jeg begynte å spille bass hørte jeg mye på Green Day, og jeg ville bli som Mike... Gamle helter har det med å falme, men det gjelder ikke ham. Jeg mener fortsatt at Mike Dirnt er en ypperlig bassist. I fjor kjøpte jeg en plate med Green Day for første gang på flere år, nemlig den politisk motiverte og millionselgende "American Idiot". Bass-spillet på denne plata er selvsagt helt outstanding.

Mike Porcaro er bassist i Toto. De er kjent for å være dyktige musikere, og det gjelder også i høyeste grad Mike Porcaro. Han er en komplett bassist. Tøff rock, jazzpop, vakre ballader eller hva som helst annet: Mike Porcaro spiller alt like bra.

Det var bare noen av mine favoritter. Jeg skulle selvsagt også ha nevnt Marcus Miller, John Deacon (Queen), Gulleiv Wee (September When/ Dream Pilots), Roger Glover og Glenn Hughes (Deep Purple), Jonny Sjo (D'Sound), Roger Waters (Pink Floyd) og John Myung (Dream Theater). Og sikkert mange andre. Men det får bli en annen gang.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra
hva med bassissten i Mezzoforte, a ?!
han er den desidert råeste jeg har hørt evver

Rach

Rambukk sa...

Lista er bra, men en bassist-liste Abraham Laboriel er ikke helt komplett.

Rambukk sa...

Beklager, "uten" falt ut..

Anonym sa...

AKKURAT !!
Er det ikke han i Mezzoforte, da ?!
Jau jau

Rocke-D sa...

Et raskt nettsøk viser at bassisten i Mezzoforte heter Johann Asmundsson... Han er sikkert helt super. Jeg har hørt mye bra om Mezzoforte, men jeg har aldri fått sjansen til å høre dem. Det samme gjelder Abraham Laboriel.

funky_uncle sa...

Jamen hva med Flea da? Hva med Flea? Og John Paul Jones da, hva med ham? Skjer'a?

Rocke-D sa...

Flea meg her og Flea meg der. Han skal liksom alltid være med på slike lister. Joda, han er god. Men personlig har jeg aldri fått så mye ut av det RHCP driver med, slev om de har enkelte bra låter. Det samme gjelder vel for Led Zeppelin. John Paul Jones er en bra bassist, men jeg liker Deep Purple bedre.

Anonym sa...

Er det i Koinonia Abraham Laboriel speller tro ?

funky_uncle sa...

Jeg hadde kastet en forbannelse på deg for å ikke digge Zeppelin, hadde det ikke vært for at du liker Purple. Du hang i en tynn tråd der.

Kjell Rune sa...

Endelig ei sånn lista fra denne kanten. Masse bra her, og eg like trenden folk har heve seg på.
Sjøl har eg ganske sansen for Sven Lindvall (bror te min favoritt trommis Per Lindvall så spelte med ABBA på 70-talet, via Nils Landgren og Sigvart Dagsland te A-ha nå i seinare tid...). Sykt komprimerte basslyd og enkelt og greit.
Lika og David Hungate (dei to fysste Toto-platene), Vetle Holte (Eivind Aarset), Bent Sæther (Motorpsycho), Chris Squire (Yes), Håkon Iversen (Bjørn Eidsvåg) og Bjørn Kjellmyr (frilans, kontrabass). Det e så mongen bra atte....

Rambukk sa...

Ja, Abe fra Koinonia, en eksklusiv samling med noen av verdens ypperste studiomusikere.

Bottom Buzzer sa...

Du må nesten ha med Stanley Clark, Charles Mingus og Jaco Pastorius.

Og Chris Wood i Medeski, Martin & Wood

Hvis du liker slike sjangre vel og merke.

... Og sist men ikke minst avdøde Mark Sandman fra yndlingsbandet mitt Morphine hvor nicket mitt kommer fra. Han var vokalist og spilte bass med 2 strenger, og jævlig bra også. Han døde på scenen midt i en konsert. De hadde også verdens feteste sax.

JT sa...

Hey, your parents are black, there`s bound to be a bassguitar in your basement somewhere.....(Cartman)

Anonym sa...

jæjæ så va d rocken igjenn. må bare si at
WWW.BOTTLEGUY.COM er det beste stedet for denne typen info.
Du har mye å lære der :)

Ellers veldig kjekk side