Masterstudent Benedikte Nes har en tankevekkende kronikk i Bok og Bibliotek om bibliotekets forhold til klima- og miljøsaken. Jeg tror nok hun og jeg er enige i mye når det gjelder selve saken. Det bibliotekfaglige er derimot en annen sak.
For det første: Det virker som Nes mener bibliotekene skal drive noe i nærheten av agitasjon for den ene siden i denne debatten. Er det bibliotekenes oppgave? Skal vi ikke heller la begge sider komme fram med sitt syn og så la folk dømme selv? Med "begge sider" mener jeg at også de såkalte klimaskeptikerne bør få komme til orde med sitt syn. Informasjonen biblioteket kommer med må alltid i størst mulig grad være balansert.
For det andre: Kildekritikk er grunnleggende for enhver bibliotekar. Nes henviser flere ganger til Al Gores film og foredrag om klimatrusselen. Dette er omdiskutert stoff. Britisk høyesterett har funnet ni feil i denne filmen. Dette betyr ikke at Gore ikke for det meste har rett, men han bommer rett som det er. Kanskje han stiller litt i klasse med propagandamesteren Michael Moore? Uansett kan det virke lite troverdig å bruke en kilde med såpass mange feil som sannhetsvitne.
Det jeg mener bibliotekene faktisk kan bidra til er å bevisstgjøre befolkningen om saken. Når folk blir informert om situasjonen tror jeg nok de fleste vil komme fram til at vi har et reelt klimaproblem og ta konsekvensen av det. Det kan faktisk hende at klimaskeptikerne har rett, men vi har ikke råd til å ta sjansen på det. Hva hvis de tar feil og FNs klimapanel har rett? Da har vi mildt sagt et problem hvis vi ikke har tatt våre forholdsregler.
onsdag, mai 14, 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Hva Al Gores film angår tror jeg bare isbjørnene druknet fordi de har blitt sedate og bruker altfor mye tid i sofaen. Akkurat som oss mennesker;)
kR
Enig her D, typisk de med lilla skjerf å bare ville få fram en side...! Mens oppgaven vår er å få fram begge sidene.
Legg inn en kommentar