torsdag, januar 18, 2007

Endetider og greier

I helga var jeg på Salem her i Stavanger og hørte Magne Birkedal holde lange og spennende taler om hva som skal skje i de siste tider. Talene kan lastes ned her. Han holder seg til en typisk "Left behind"-teologi (oppkalt etter den amerikanske bok- og filmserien). Denne står i motsetning til den såkalte preterismen. Selv kommer jeg fra et miljø der "Left behind" er totalt dominerende, det var vel ikke før i fjor jeg fikk vite at det i det hele tatt finnes noen som tror noe annet. I min ungdom fikk jeg vel nesten litt "overdose" av dette temaet, når ungdomsgjengen var samla dukka det opp i tide og utide. Det er vel heller ingen temaer det eksisterer så mange rare og spekulative teorier rundt som akkurat dette. Tross dette vil jeg framholde at det er et viktig tema, jeg tror det er viktig å være klar når Han kommer.

7 kommentarer:

Kjell Rune sa...

Huska godt dei kveldane der Karl Ludvig øste ut av sin kunnskap. Sjøl blei eg og leie av greiene, og e vel fortsatt det den dag i dag. Men litt interessant og...
Løye med det, farr.
kR

Rocke-D sa...

Hehe, som jeg sa deg per SMS: Jeg fikk et lite flashback. Jeg har heller ikke hatt så stor interesse for dette emnet på noen år pga. disse kveldene du nevner, men nå ser jeg på det som et interessant tema på lik linje med mange andre tema.

dabide sa...

Liker ikke å være pirkete, men det er nok mye mer komplisert enn som så ;) :

Preterisme er ikke det eneste alternativet til "Left Behind"-teologi, eller pretribulasjonalisme, som de lærde kaller det. Pretribulasjonalisme er igjen en variant av premillennialisme, et endetidssyn som går ut på at Jesus kommer tilbake før de tusen årene som beskrives i Åpenbaringen. "Left behind"-teologien sier at Jesus kommer tilbake før den store trengselen som skal komme før tusenårsriket. Her er en oversikt over forskjellige kristne endetidssyn.

Men egentlig er vel ikke poenget å finne ut hvilken "skole" man skal henge seg på, men å lese selv og finne ut hva Bibelen sier.

Hørte noe interessant for en tid tilbake: Dersom du går baklengs gjennom kapittel 20 i Åpenbaringen, finner du ut følgende:

I slutten på kapitlet finner du at djevelen dømmes og de døde oppstår og dømmes for den Store hvite trone. Når skjer dette?

Jo, etter at djevelen har blitt løslatt og har forført folkene til å gå til krig mot Lammet. (v. 10)

Når skjedde dette? Jo, etter at de tusen årene var gått (v. 7).

Når begynte de tusen årene? Jo, etter den første oppstandelse (v. 4).

Rekkefølgen er altså:
Oppstandelse 1 - Tusen år (enten billedlig eller bokstavelig tall) - Dom og oppstandelse 2.

Ettersom 1. Korinterbrev 15 og 1. Tessalonikerbrev 4 forbinder den første oppstandelse med Jesu gjenkomst, er det vanskelig å si noe annet enn at fredsriket kommer etter Jesu gjenkomst.

Dermed er det vanskelig å satse på postmillennialisme og amillennialisme. Preterismen er også vanskelig, for den hevder at Jesus kom tilbake i år 70, at de dødes oppstandelse skjedde i år 70 etc., og tåler dermed i mine øyne ikke en "reality check".

Da ender man opp med å vente på at Jesus endelig skal komme tilbake og overta makten i denne verden, og sørge for evigvarende fred og rettferdighet. Om han først kommer og henter sine og først viser seg for verden sju år senere kan man diskutere, men hovedsaken er: Maran ata (Herren kommer). Eller: Jesus is gonna win!

Rocke-D sa...

Det meste innen kristen tro er mer kompisert enn som så. Det kan man i alle fall av og til få inntrykk av... Jeg er ingen ekspert på området og har nok ikke studert dette så mye som deg. Et poeng for meg var å få fram at selv om jeg har hørt mye om endetidstemaet gjennom min ungdom var det ikke før i fjor jeg fikk vite at det eksisterer mer enn et syn på dette. Kanskje det bare er jeg som er totalt uvitende? Eller kanskje det er en del i det miljøet jeg kommer fra som kunne ha godt av å få vite om andre syn enn det de selv står for? I så fall er jo du en mann som kunne gi opplyse dem Dabide, det vil jeg faktisk oppfordre deg til å gjøre!

Å "lese selv og finne ut hva Bibelen sier" er vel det mange gjør, det er derfor det er så mange forskjellige syn... Så det er nok ikke nødvendigvis så enkelt.

dabide sa...

Er enig med at det er sunt å vite om andre syn. Er selv "flasket opp" med ett syn, og hadde lite eller ingen kunnskap om de andre. "Visste" selvsagt at de tok feil...

Det er et generelt problem at vi ofte bare er interessert i fasiten, og har liten eller ingen interesse for hvordan man kommer fram til svaret. Har liten tro på slik "kunnskap". Den holder ikke når den blir satt på prøve.

Har derimot svært stor tro på å "lese selv". Det går nemlig an å sjekke de forskjellige endetidssynene mot Bibelen.

Det fins nemlig ikke uendelig mange muligheter når det gjelder de store linjene, ei heller så mange forskjellige syn. Dessuten tviler jeg på at mangfoldet skyldes at folk leser selv, men ofte heller at de har hengt seg på noe en eller annen en gang i tiden fant ut.

Men å lese selv betyr ikke å lese alene: Sann bibelkunnskap oppnås i fellesskap med andre. Det jeg mente med å lese selv var å ta av seg brillene og lese uavhengig av teologiske skoler og retninger.

Så, nå har jeg skrevet for langt igjen...

lhl sa...

Bra det er nok å tro! Mange flotte ord her, men.. Er også enig i at det er viktig å være klar. Resten er i grunnen flisespikkeri.

dabide sa...

@lhl: Det er viktigst å være klar. Alle som er frelst blir med uansett hva de måtte tro om endetiden.

Men profeti tar opp en veldig stor plass i Bibelen, fordi det håpet vi har har enorm innflytelse på det livet vi lever.

Derfor har det ganske store konsekvenser dersom noen tror at hele Åpenbaringen ble oppfylt i år 70...

Ellers liker ikke jeg heller alle disse fine ordene og betegnelsene... :-)