mandag, desember 18, 2006

Basunen

Tor Edvin Dahl har skrevet om pinsebevegelsen før, bl.a i "Guds tjener" (1973) og "Renate" (1981). I årets roman "Basunen" gjør han det igjen. Ytre sett handler den om Sigrid Ravnegård og Magda Reber, som i 1930 starter Norges første kristne plateselskap. De får en trang start, men med en sterk tro og et enormt pågangsmot gjør de etter hvert selskapet til et suksessforetak, en suksess som gir dem stor makt i den unge norske pinsebevegelsen.

I tillegg til de to hovedpersonene har boka flere andre spennende personer, f.eks. Magdas datter Ruth, Sigrids musikklærer Karine Christensen og hennes datter Julie, og ikke minst den fantastiske predikantduoen Due-Davidsen og Davidsen-Due. Alle personene skildres med sympati, men ikke ukritisk. Vi får også innblikk i deres svake og mørke sider, noe som gjør romanen realistisk.

Jeg anbefaler denne romanen på det varmeste, spesielt hvis du er litt interessert i pinsebevegelsens historie.

Litt bakgrunnsinformasjon: Tor Edvin Dahl er oppvokst i pinsebevegelsen og kjenner den fra innsiden. Hans bestemor bygde opp firmaet Synnøve Finden sammen med hun som gav det dets navn (altså Synnøve Finden). Personene Magda Reber og Sigrid Ravnegård er løselig bygd på disse to kvinnelige gründerne.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Syntes boka var litt syk, jeg... Ikke lite sexfiksert. Oppskriften er enkel: Man beskriver på en positiv måte en person som tilsynelatende blir en kristen. (Jeg skriver tilsynelatende, fordi ingen av omvendelsene i boka virker særlig ekte - de glir bare inn i miljøet).

Deretter beskriver man hvordan troen ødelegger denne personens liv. Garborg gjorde det allerede for hundre år siden (Fred).

Jeg sier ikke at Dahl ikke har poenger, for det har han. Han beskriver til dels godt hvilke skadevirkninger loviskhet kan ha. Samtidig overdriver han nok, og kaster i høyeste grad barnet ut med badevannet.

Dersom noen er interessert i et kritisk blikk pinsebevegelsen fra dengang da, anbefaler jeg heller "Svermeriets farer i sjelesorg og helbredelsesvirksomhet" og "Tanker om vårt åndsmiljø" av Øivind Fragell (Levis far). Disse er fremdeles aktuelle, og er skrevet av en insider.

Da slipper man også å fore "der innere Schweinehund" for mye...

John David Didriksen sa...

Jeg er faktisk ikke sikker på om boka er så urealistisk som en kunne ønske. Det har vært mye loviskhet i norsk kristenhet, og ikke få har nok mistet sin tro og livskvalitet pga. dette. Men en må huske på at Dahl skriver fiksjon, selv om han delvis bygger på virkelige personer og egne erfaringer.

Jeg har også lest "Fred", det er en gripende bok. Bøkene til Fragell er sikkert nyttig lesning, jeg har lest hans sønn Levi si at han ble mer eller mindre utestengt fra pinsebevegelsen pga. dem

Hvem eller hva er "Der Innere Schweinehund"?

Anonym sa...

"der innere Schweinehund" kan vel best oversettes med "den indre drittsekken". Den er en ganske stilig betegnelse for det Paulus kaller "kjøttet".

Forskjellen er kanskje den at det førstnevnte begrepet antyder at jeg egentlig er et godt menneske, men har "noe" i meg som hele tiden får meg til å gjøre det som ikke er bra.

Når Paulus bruker begrepet "kjøtt", derimot, antyder han at denne drittsekken er en integrert del av hele min person... hvis jeg da ikke blir født på ny og får en ny identitet. Da først kan jeg si: "Så er det ikke lenger jeg som gjør det, men synden som bor i meg. For jeg vet at i meg, det vil si i mitt kjøtt, bor det ikke noe godt." (Rom 7:17-18).

David sa...

Skal lese den boka engang... Har lest "Guds tjener" og syntes den var bra.

GOD JUL!

David sa...

Du skrev: "Jeg er faktisk ikke sikker på om boka er så urealistisk som en kunne ønske. Det har vært mye loviskhet i norsk kristenhet, og ikke få har nok mistet sin tro og livskvalitet pga. dette."

Dessverre er dette veldig sant. Jeg har gjennom årene fått et tonn med brev fra folk som har sprøe historier å fortelle fra tilsynelatende normale menigheter. Håper at den siste tidens fokus på all loviskhet kan luke ut en del sånt.

Det er trist at mange sitter bitre på gjerdet fordi de fortsatt forbinder Jesus med den loviskheten de møtte. Min drøm er at så mange som mulig av disse skal se at det er en enorm forskjell på Jesus og loviskheten.

Anonym sa...

David: Har vi samme definisjon på loviskhet?

Kjell Rune sa...

Det var da voldsomt for en diskusjon det ble av denne bokanmeldelsen...
Nå har ikke jeg lest boka, men jeg tror det ofte handler om å få lov å gli inn i et miljø eller i en sammenheng. Tro mot belong-believe-behave prinsippet skal vi få komme som vi er og etter hvert få gjøre nåden til noe som er vårt eget. Etter det kommer bli-mer-lik-Kristus-fasen. Populært kalt helliggjørelse i teologien.

Vet ikke om dette kanskje var på sidelinja, men fikk lyst til å skrive det uansett.

kR