mandag, april 06, 2009

En novelle alle bør unngå å lese

"Bibliotekar. Det skulle da bli en enkel måte å tjene til livets opphold på? Å dytte boktralla bortover de teppelagte labyrintgatene? Be folk være litt stille?"?

Slik begynner novellen “Historie”, med bibliotekstudenten Helmers tanker om yrket han sikter seg inn på, men som han allerede i første praksisperiode har begynt å sabotere. Han setter nemlig helt med vilje bøker på feil plass i hyllene! Fy skamme seg! Heldigvis får han sin straff, som seg hør og bør.

“Historie” er første novelle i samlingen “Måltidet i Emmaus”, som er debutanten Kristian Klausens debut. Vanligvis er jeg mot sensur, men her bør det kanskje gjøres et unntak. Bøker på feil plass kan vi ikke ha i Verdens Rikeste Land.

2 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Skjønner jo du spøker, bibliotekaren i Singer av Dag Solstad var jo heller ikke helt realistisk, men skal anakelig oppfattes som en slags metafor. Eller en metafor over en yrkesfordom

Ellers er det jo mange som har rare oppfatninger om bibliotekaryrket. Yrkesveilledere for eksempel. Og det er jo ikke det spor bedre!

Anonym sa...

Hæ - sist jeg var i hyllene på et bibliotek var gode gamle Dewey forlatt, til fordel for en "intuitiv" plassering av bøkene.

Et åpenbart komplott fra Bibiotekarene: Ingen får tak i ei bok uten at en av dem har godkjent oss som verdige lesere/lånere.

Trur eg, eh, vi.