fredag, juli 17, 2009

Urospredere

Jeg anbefaler alle å se dokumentarfilmen Urospredere. Dette er en film om fildeling der alle parter får komme til orde, både de som driver med ulovlig fildeling, de som vil gjøre slik fildeling lovlig og de som står på andre siden, det vil stort sett si platebransjen.

Jeg er faktisk litt på platebransjens side i denne saken. Jeg synes de som driver med ulovlig fildeling og/eller driver propaganda for at dette skal bli lovlig viser manglende respekt for utøvende kunstnere. Forestiller de seg at musikk blir laget utav ingenting? Det ligger faktisk mye arbeid bak, og gratis er det heller ikke. Derfor skal det betales for! Å laste ned musikk uten at rettighetshaverne får betalt er tyveri, og opphavsrett er en beskyttelse mot slikt tyveri. Derfor er det viktig at opphavsretten ikke uthules, slik enkelte tar til orde for.

Jeg mener ikke med dette å si at alle fortsatt skal kjøpe CD-plater eller ikke laste ned. CD-plater er langt på vei utgått, det er jeg klar over. Derfor støtter jeg alle gode forsøk på å få til nye modeller for betaling til artister og opphavsmenn, modeller som er i tråd med dagens virkelighet. En ting jeg derimot ikke ser for meg, og kanskje heller ikke ser på som ønskelig, er at alle skal få alt gratis. Å lage musikk eller annen kunst koster som sagt en del, og det som ikke er gratis koster ofte penger... En av de intervjuede i "Urospredere" mener at det er alt for dyrt å laste ned musikk i dag, det koster jo 800 kroner for ti plater, og det har ingen i følge ham råd til. Vel, jeg har også sjelden hatt råd til å kjøpe ti plater på en gang, likevel har jeg etter hvert fått en ganske stor platesamling. At en ikke har råd til å kjøpe alt en har lyst på bør ikke være noe nytt fenomen for de fleste av oss. Musikk bør være så billig som mulig, men det kan kanskje ikke være helt så billig som vi forbrukere av og til skulle ønske. Det må være en pris som sikrer at de som står bak får det de fortjener. Hvis de kan få det med en platepris på ti kroner er jo det fint, men av en eller annen grunn tviler jeg på om det er mulig.

At det går an å få til gode systemer der en kan laste ned med god samvittighet viser eksempler som iTunes og Platekompaniets nye Mp3-tjeneste. Når det finnes så gode tjenester (Platekompaniet bruker ikke DRM, og du kan laste ned en plate du kjøper tre ganger) synes jeg det blir tynt med unnskyldninger for ikke å betale for seg. Men som sagt: Jeg kan støtte andre betalingsmodeller hvis dette sikrer utøvernes rettigheter.

1 kommentar:

Kjell Rune sa...

Amen, halleluja!
Bra film, forresten.

kR