lørdag, januar 29, 2011

Pensumfilmer som har gjort inntrykk

I går avsluttet jeg mitt fjernstudium i Norsk filmhistorie med muntlig eksamen per telefon, og jeg la på med beste karakter. Det er selvsagt fine ting. Fine ting er det også at opp til flere av de 31 pensumfilmene sitter igjen som gode filmopplevelser, filmopplevelser jeg kanskje aldri ville fått uten å gjennomgå dette studiet. For å gjøre det lettere for andre å få med seg noen norske filmperler gjenoppliver jeg nok en gang denne skinndøde bloggen. I respekt for de gamle lister jeg opp favorittene i omvendt kronologisk rekkefølge:

To levende og en død (1937)
En av Tancred Ibsens gullalderfilmer, bygd på Sigurd Christiansens roman med samme navn. Dette er en film som i kriminalfilmens form tar opp store spørsmål: Hva er mot, og hva er feighet? Du kan se den hos Filmarkivet.

Den hemmelighetsfulle leiligheten
(1948)
Enda en film fra mester-regissør Tancred Ibsen, denne gangen i ganske så modernistisk stil. En tørr byråkrat flytter inn i en ny leilighet, og begynner etter hvert å etterligne den tidligere eierens vaner. Han gifter seg også med hans elskerinne, og opphører på mange måter å selv eksistere. Dette er egentlig et slags psykologisk drama, med en tidsriktig fascinasjon for Freuds teorier. En uvanlig og spennende film, med en svært god Ola Isene i rollen som tørr byråkrat. Denne kan du også se hos Filmarkivet.

Gategutter (1948)
Arne Skouens debutfilm, bygd på hans egen roman. En fin skildring av samholdet i en guttegjeng i Oslos gater på 20-tallet. Se den hos Filmarkivet.

Døden er et kjærtegn
(1949)
Småsnuskete thriller om erotisk besettelse, vold og utroskap fra Edith Carlmar, Norges første kvinnelige regissør. En svært vellaget og spennende film noir, som du selvsagt kan se hos Filmarkivet.


Ni liv (1957)
En av de store norske filmklassikerne. Det er ytterst fortjent, og den holder seg like godt i dag. Spennende handling og gode skuespillere har mye av æren for det, Jack Fjelstads tolkning av hovedrollen er trolig noe av det beste i norsk film noen sinne. Det bør nevnes at jeg valgte denne filmen som tema for min hjemmeeksamen. Denne kan du faktisk ikke se hos Filmarkivet, det er vel en unnlatelsessynd?

Orions belte (1985)
Er det laget noen tøffere norsk film enn denne? Har noen norsk skuespiller sett barskere ut enn Helge Jordal i denne filmen? Har det blitt laget bedre norsk filmmusikk enn Bøhren og Åseruds Svalbard-tema? Denne har heldigvis ikke Filmarkivet oversett.


X (1986)
En litt glemt moderne klassiker dette, kanskje pga. sitt noe kontroversielle innhold og undergrunnspreg. Jeg tviler på at noen norsk film har sett bedre ut enn denne, det er gjort en glimrende jobb med å få Oslo til å se ut som en mellomting av trist østeuropeisk stil og evig kunstprosjekt. Jørn Christensen, kjent norsk rocker, gjør her sin eneste filmrolle, noe som helt klart er et tap for norsk film. Se den gjerne hos Filmarkivet, men vær klar over at jeg tar sterk avstand fra at voksne menn innleder forhold til 13 år gamle jenter.

Hawaii, Oslo (2004)
Denne er såpass ny at jeg så den på kino når den kom, og jeg liker den. Flere gode historier flettes sammen, og Jan Henrik Røise bærer filmen godt med en fin tolkning av den noe nervøse Leo. Se den hos Filmarkivet.

3 kommentarer:

David sa...

Orions belte er fantastisk.

Nå skal det visst lages ny versjon. Slikt kan man bli skeptisk av, men det dreier seg visst om en svært annerledes film, da den skal vektlegge helt andre elementer fra romanen.

Anonym sa...

Vart jævla skuffa over "Gategutter". Grunnen til at jeg så den var jo fordi at Ole Johan Larsen var med, men var jo umulig å vite hvem som var hvem. Da er det bedre å se Åpen Post fra tidlig 2000-tallet med Larsen i kjent stil!

John David Didriksen sa...

Jeg måtte bruke Google for å finne ut hvem Ole Johan Larsen var, men jeg husker ham jo selvsagt fra Åpen Post. Legendarisk... Det må nevnes at nå avdøde Pål Bang Hansen er lett å kjenne igjen i Gategutter, slike bollekinn går det ikke 13 av på dusinet.