mandag, juni 20, 2005

Tanker fra et tomt bibliotek

Hva er egentlig et bibliotek? En boksamling? Et digitalt rom? En informasjonssentral? Ja, ja og ja. Et moderne bibliotek er alt dette. Vår tradisjonelle oppfatning av et bibliotek er et fysisk rom bestående av en samling trykt materiale, som oftest for det meste bøker. I dagens samfunn er et bibliotek mye mer enn dette. Digitaliseringen har gjort sitt inntog, og svaret er like ofte å finne i en database eller fritt ute på nettet som i en tykk bok. Norsk digitalt bibliotek er et spydspissprosjekt i denne nye virkeligheten, Biblioteksvar er en slags kobling av bibliotekets tradisjonelle tjeneste (finne informasjon) opp mot den nye tid (internett og SMS). Dette er nok en type tjeneste et hvert bibliotek må belage seg på å tilby i framtida, i vår digitliserte hverdag forventer folk å slippe å møte opp et sted fysisk for å få utført en tjeneste. Jeg er f.eks. svært sjelden i banken lenger. I nettbanken er det aldri kø og åpent hele døgnet. Den som lever får se, det eneste som er sikkert er usikkerheten.

Men en ting er sikkert: Det er heller kjedelig å være skolebibliotekar når alle har tatt ferie. Det viser en ting som alltid vil gjelde: Et bibliotek er ingenting uten sine lånere. Akkurat som en bok i realiteten er død så lenge ingen leser den er et bibliotek lite verdt hvis ingen bruker det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

på tide me ein flom av kommentarar i denna bloggen her syns eg. har alle kommentatorane tatt sommarferie eller? kor e arne scheie?

(ha)

Anonym sa...

Arne Scheie får jo ikke kommentere lenger, siden TV2 stiker av med fotballen. Så hvem skal kommentere nå?