søndag, november 22, 2009

Judaslitteratur hører hjemme på historiens skraphaug

Karl Ove Knausgård beskyldes for å henge ut familiemedlemmer i sin nye roman, blant annet sin egen alkoholiserte far. Det kunne han ha spart seg. Det er en slags misforståelse i enkelte kunstnermiljøer, som går på at kunst er hevet over moral og vanlig folkeskikk. Kunsten foran alt! Dette er bare bullshit. Mennesker er viktigere enn kunst, og verden hadde klart seg ekstremt godt uten Knausgårds bøker, samme hvor gode de måtte være. Derfor synes jeg han kunne holdt seg for god til å selge sine familiemedlemmer for 30 sølvpenger i form av en Bragepris. Jeg driver ikke med dette propaganda for sensur, jeg driver propaganda for empati og folkeskikk. Hvis Knausgård ikke kan skrive bøker uten å skade sine nærmeste burde han rett og slett finne seg noe annet å drive med. Han burde rett og slett klippe håret og få seg en jobb.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Svært enig med deg.
Juriens begrunnelse tyder på manglende innsikt i bokprosjektet og en manglende empati:
"At forfatteren så tydelig er knyttet til hovedpersonen i boka gir den et allmenngyldig, mer enn et privat preg, leste prisutdeler, kulturminister Anniken Huitfeldt, høyt fra juryens begrunnelse."
Så om man finner noe skit om kulturministeren, sant eller usant, så kan det offentliggjøres bare det har et allmenngyldig preg??

Anonym sa...

En svært selvopptatt forfatter uten de store tanker om forbedringer i verden. Lite å lære av Min kamp.
Peter Müller får sparken for å trakassere folk,Knausgård får Brageprisen for å trakessere

Felleskalender sa...

hei bedehusmann: les boka før du dømmer den.

John David Didriksen sa...

Næh, gidder ikke. Dessuten regner jeg med at de som føler seg uthengt i denne boka har lest den og ikke uttaler seg på sviktende grunnlag.

Esther Egeland sa...

Jeg synes det er underlig at litteraturens selvsagte tvetydighet vekker så vulgære reaksjoner. Er det ingen som lurer på hvorfor den autorale fortelleren i Min Kamp 1-3 gang på gang hevder at han ikke husker noe fra barndommen? Og apropos; Judas ofret ikke bare livet, men også sitt navn og rykte for at kristendommen skulle kunne oppstå. Han må m.a.o. være kristenhetens mest misforståtte og underkjente helt.

John David Didriksen sa...

Takk til deg, les her: http://buffeline.wordpress.com/2009/12/28/jeg-og-knausgard/

Genialt og veldig avslørende, dette sier mye om hele prosjektet synes jeg.

Begrepet Judaslitteratur er det ikke jeg som har funnet på, men de som Knausgård henger ut. Judas sviktet en av sine beste venner, hvis det gjør ham til en helt i dine øyne er det helt greit for meg.

Anonym sa...

Gidder du ikke lese de bøkene du kritiserer, kan du kanskje i det minste bruke to minutter på å lære deg hvordan man lager en link?

Polo sa...

According to your introduce,I have some good idea to do my work.Thanks to share those.At the same time,I also want introduce some useful and comfortable cheap ralph lauren shirts .During this fashionable summer,most of customers want to buy a suitable fashion clothes for yourself.Now in our online store,our custom women's polo shirts wholesale,the cheapest price and worthy trust quality already attracted so many peoples attention.Our latest style lyle and scott sale is outlet now.So many kinds of style polo shirts clothing waiting for you to buy.I also to offer everyone a good business. I hope we can learn each other.

Anonym sa...

Er enig med blogger, har tenkt de samme tankene selv og står for mye av det samme. Kan og tillegge at jeg syns de som applauderer min kamp som opphøyd litteratur og mesker seg i judasstoffet er litt frp'ish. Tipper leserne selv ikke hadde satt pris på å blitt utlevert, men når andre blir det er det helt greit liksom.