onsdag, februar 07, 2007

Jonas Gahr Støre live at UiSUtenriksminister Jonas Gahr Støre var en snartur innom Universitetet i går og holdt forelesning om de viktigste utfordringene i norsk utenrikspolitikk. I utgangspunktet har jeg et litt ambivalent forhold til denne norsk politikks superstar og kjekkas numero uno. På den ene siden virker han som en politiker som har innsikt og kunnskap og som også virkelig er interessert i å gjøre verden til et bedre sted. På den andre siden virker han også litt som en fyr som kan finne på å signere autografer med "Koz og klemz fra Jonas."

I går fylte han i alle fall auditoriet på Arne Rettedals hus til siste plass. Først snakket han en halvtimes tid om sine tanker for norsk utenrikspolitikk. Han kom med en fin liten oversikt, krydret med litt humor og syrlige kommentarer om USAs politikk i Irak. Etterpå var det en runde med spørsmål som Støre stort sett gav gode svar på. Dagens mest kritiske spørsmål var om Norges rolle i WTO-forhandlingene i fjor. Støre sa seg på ingen måte enig i at Norge hadde spilt noen "skurkerolle" der. Dagens klareste svar kom på et spørsmål om Norge har noen planer om å flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem. Utenriksministeren sa klart og tydelig at det er ikke aktuelt.

Stort sett synes jeg altså at dette var svært interessant, og Støre virker som en ok fyr. Jeg må likevel si at jeg synes han går litt vel langt i å framstille seg selv, sitt parti og ikke minst hele Norge i en slags helterolle i verden. Vi er vel ikke bare snille vi heller?

4 kommentarer:

dabide sa...

Et av de første spørsmålene her til lands da Bush forleden foreslo å senke bensinforbruket i USA med 20%: "Hvilken innvirkning vil det ha på oljeprisen?"

Vi kjøper også heller klimakvoter enn å kutte egne utslipp. Are Kalvø tok det på kornet idet han slo til en imaginær Gerd Liv Valla(?) og begrunnet det med at han hadde kjøpt seg en voldskvote: Han hadde støttet et fredssenter i Burkina Faso med noen slanter...

Men det er jo typisk norsk å være god. Norske kommentatorer og eksperter har jo løsningen på alt fra Midtøstenproblemet til klimaendringene. Merkelig at ingen spør dem...

Nok nå. Tror jeg må ta litt av dette...

Rocke-D sa...

Enig i mye av det du sier her.

Kjell Rune sa...

Såg du plakaten? Det såg ut så Mao himself sko komma te UiS...

Rocke-D sa...

Hahaha! Det stemmer faktisk, han har det samme "djerve blikket".