tirsdag, juli 31, 2007

Quis og ligretto

Jeg har vært på Karmøy siden torsdag kveld. Etter et par dager med mye tapetstirring (avbrutt av en urban cafetur til Haugesund med John) var det i går klart for Ben Sigvalds tradisjonsrike grillfest, som dette året ikke ble en grillfest i det hele tatt pga. været. Men Ben, som har mange års erfaring fra kristelige skolelag, har alltid alternativer. Derfor ble det quis og kortspillet ligretto i stedet, noe som var helt utmerket.


Jeg fikk nok en gang vist at jeg er god i quis og elendig i kortspill. Hvis det var noe i det gamle "visdomsordet" om uhell i kortspill og hell i kjærlighet burde jeg vært lykkelig gift med opp til flere kvinner i dag, omtrent som en utflippa mormoner. Ligretto er et spill som krever alle de egenskapene jeg ikke har, som å være snar med hendene og hjernen. Men moro var det nå likevel!

tirsdag, juli 24, 2007

Severdigheter og suvenirer


I dag var dagen kommet for meg til å være en skikkelig turist, dvs. oppsøke severdigheter og kjøpe diverse kitschy suvenirer. Jeg oppsøkte først Riddaholmskyrkan. Det var en noe selsom opplevelse. Dette er rett og slett en gravkirke. Den harikke vært brukt til gudstjenester på nesten 100 år, men fungerer som gravsted for konger og annet fintfolk. Inne i kirken står det en haug med sarkofager rundt alle vegger, og på gulvet kan en se hvems levninger en går og trør på. Litt creepy...

Jeg likte bedre Riddarhuset. Det er et ekte aristokratisk palass der fintfolk pleide å samles for å bestemme saker og ting. Det er tydelig at Sverige har en mye mer aristokratisk tradisjon enn Norge, det kan en også se på bebyggelsen her i Stockholm. Mange storslåtte og gamle hus som nok ikke akkurat har vært brukt som arbeiderboliger.

Etter disse kulturelle innslagene var turen kommet til Gamla Stan. Den har jeg hørt mye fint om, og fin er den også, men den er etter mitt inntrykk litt vel mye av en turistfelle. Omtrent annenhver butikk i de trange gatene er en suvenirbutikk der en kan kjøpe tøyelger og andre spennende og autentiske suvenirer fra de gulblå. Næringsvett har de alltid hatt... Jeg lot meg selvsagt lure og kjøpte både det ene og andre (men ingen tøyelger). En mer forgjengelig "suvenir" jeg fikk med meg var en sekspakning folköl. Dette er så vidt jeg vet et særsvensk fenomen, en alkoholsvak øl som selges svært billig, jeg betalte 31,50 for sekspakningen. Det nærmeste vi kommer i Norge er vel enkelte sorter lettøl. Det har vært snakk om å innføre en slags folköl også i Norge, men kjenner jeg nordmenn rett hadde det ikke blitt noen salgsuksess.

mandag, juli 23, 2007

Hur mår ni alla? Är ni snälla?

Jepp, da er jeg på plass i Stockholm, på Adlon hotell i Vasagatan. Jeg har vært og hatt meg et lite måltid mat og en mellanöl på en restaurant i Kungsgatan. Det regner her i byen nå, så jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre så mye mer i kveld. Jeg har faktisk ikke planlagt noe som helst før denne turen, så kanskje jeg bør gjøre det nå? Et besøk i Gamla Stan tror jeg i alle fall burde passe bra.

I går var jeg og John Tore på Lambertseter hos Dag og hans bror Tor (som forøvrig spiller bass i 1349). De har kjøpt seg et heftig glis av en 1964 Chevrolet. Fete saker...

søndag, juli 22, 2007

Ferien så langt

Natt til i går ble tilbragt i et sete på toget fra Stavanger til Oslo. Synd at det er så mye dyrere med sovevogn enn vanlig sete. Som ventet ble det ikke mer enn et par timers søvn, det blir jo ikke akkurat bedre av folk som insisterer på å gjnnomføre private telefonsamtaler i en togvogn klokka halv to om natta. Tullinger!

Vel framme i Oslo, og etter å ha sjekket inn på Thon Hotel Astoria, møtte jeg John Tore og Rachel og drog på "menighetsmøte" i Norges Største Menighet (du må logge deg inn på Facebook for å få åpnet denne) i Frognerparken. Jeg kjente egentlig ingen der fra før, så jeg var litt spent, men det ble en fortreffelig ettermiddag med grilling og alt som hører til.


Som dere kan se på bildet mangler de fortsatt litt på å leve opp til navnet sitt, men Jesus begynte nå med bare et dusin mannfolk han også... Etterpå møtte jeg og John Tore Dag nede i byen og gikk på Tullins Cafe, som er en hyggelig hangout like ved Holbergs plass.

fredag, juli 20, 2007

Ferie!!!

En time og tjue minutter til to uker ferie! Og nå ser det jammen meg ut til at godværet kommer også, akkurat i rett tid! I morgen på denne tiden har jeg sjekka inn på hotell i Oslo.

Kort og konsis anmeldelse

Jeg var på konsert med Guro Vikingstad på Checkpoint Charlie i går. Det var ganske bra.

torsdag, juli 19, 2007

Bibliotekfilm fra Danmark

Dansk bibliotekforening har laget en film om framtidens bibliotek og hvilke krav som vil bli stilt. Se filmen her. Filmen er fin den, men jeg vil likevel si følgende:

-Den er litt lang
-Kan noen skaffe den en norsk tekst? Disse danskene er jo helt umulige å forstå!
-Bør en som jobber som designer være så lite velkledd som Lasse?

onsdag, juli 18, 2007

Regntanker


Nå regner det igjen. Er det mulig at skyene inneholder så mye regn i juli?? På fredag starter ferien min (endeføkkenlig!!) og jeg trodde tidligere at jeg hadde truffet godt dette året, at det ville regne fra seg mens jeg fortsatt var på jobb. Nå begynner jeg å lure på om jeg har tatt feil. Det vil i så fall være synd, å traske rundt i Oslo og Stockholm (årets feriemål) i øsende regnvær er lite sjarmerende.

torsdag, juli 12, 2007

Am I evil?


(Fotograf: Jan Inge)

onsdag, juli 11, 2007

Ap-dansen

I den siste posten kom jeg til å nevne vår sjarmerende statsminister Pikenes Jens. I den anledning synes jeg det er på sin plass å repetere den såkalte Ap-dansen. Dette er et hilsningsrituale Pikenes Jens oppfant i fjor sammen med kirke- og kulturminister Tintin. Siden har det spredt seg med lynets hastighet og brukes nå av menn over hele den vestlige verden.



Dersom noen lurer på hvorfor jeg kaller Trond Giske for Tintin, se her:



tirsdag, juli 10, 2007

Tar Jens utfordringen?

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen har nylig startet en blogg. Jeg synes det er et bra tiltak. En blogg gir nye muligheter for å få et innblikk i statsministerens personlige tanker om aktuelle saker. Muligheten for å komme med egne kommentarer og tilbakemeldinger kan bidra til å minke avstanden mellom statsministeren og folket han er valgt til å lede.

Rasmussen er ikke nødvendigvis generelt sett noe godt forbilde for vår egen statsminister (kjent som "pikenes Jens"), men akkurat på dette området synes jeg godt han kan følge naboen. Send oss dine tanker Jens!

(Det må i parantes tilføyes at dette forutsetter at han faktisk har noen egne tanker.)

Trening


Jeg var ute og jogga i går, og fant nok en gang ut at dette konseptet trening er juks og bedrag. Bare fordi jeg ikke har trent eller spist sunt på tre eller fire år er formen min gått helt i dass. Jeg stiller i omtrent samme klasse som mennene på bildet over. Jeg skulle aldri lagt ut på den joggeturen, da hadde jeg sluppet å få vite det. TMI (Too much information).

mandag, juli 09, 2007

Pierluigi Collina

Min fotballinteresse er egenlig ganske begrenset, men jeg har en spesiell forkjærlighet for sportens mer spesielle innslag. Det er derfor jeg tidligere har skrevet om hardhausen Terry Butcher og galningen Uwe Rösler. I dag vil jeg skrive litt om en av fotballens virkelige karakterer, en av tidenes mest respekterte og dyrkede originaler. Jeg snakker selvsagt om Piereluigi Collina.



Det er ikke mange dommere som oppnår stjernestatus og blir de reneste kultfigurer, men Collina oppnådde begge deler. Med et blikk som kunne skremt selv Stuart Pearce og uten et hår på hele kroppen (pga. sykdommen Alopecia Areata) gjorde han seg gjennom 90-tallet og fram til 2004 fortjent til statusen som verdens beste og mest respekterte fotballdommer.



Utenom fotballen jobber han som økonomisk rådgiver og har også hatt en karriere som modell... Jeg tipper at jeg ikke er den eneste som savner denne mannen.

Wilhelm Tyskeberget

Det er mye rart som gjemmer seg i skogen...

Denne mannen ruler! Enkelte av oss overlever knapt en dag i byen uten cheeseburger og cola, denne gubben overlevde to dager i ødemarka på gjørme og snus. Respect!